Boşanma davaları günümüzde çok sık karşılaştığımız durumlardan biridir. Boşanma davalarında 2 tür boşanma davası vardır. Birincisi anlaşmalı diğeri ise çekişmeli boşanma davası olarak adlandırırız. Bu yazımızı okumaya devam ederek konu ile ilgili yeterli bilgi birikimine sahibi olabilirsiniz.

Boşanma Davası Nedenleri Nelerdir?

Türk Medeni Kanunu’nda boşanma nedenleri genel ve özel olmak üzere 2 bölüme ayırabiliriz. Genel boşanma sebebi günümüzde çok sık karşılaştığımız evliliğin zamanla temelden sarsılması bir diğer adı ile şiddetli geçimsizlik olarak bilinmektedir. Özel boşanma ise aldatma, zina, suç, terk ve akıl sağlığı vb. nedenler ile boşanmadır. Boşanma taleplerinde dava açacak kişi bu 2 boşanma nedenlerinden birisine dayandırarak boşanma talebinde bulunabilirsiniz.

Kaç Tür Boşanma Davası Vardır?

Türkiye’ de 2 tür boşanma davası vardır. Bunlardan biri anlaşmalı diğeri ise çekişmeli boşanma davasıdır. Anlaşmalı boşanma davaları tek celsede sona eren çiftlerin birbirleri ile anlaştığı davalardır. Çekişmeli boşanma davaları ise iki tarafın herhangi bir konuda (Tazminat, nafaka, velayet) vb. konularda anlaşamamasından ötürü davanın uzaması ve hakim tarafından verilen karara göre işlem uygulanmasıdır. Çekişmeli boşanma davaları tek celsede sona ermemektedir. “Tek celsede boşanma” hakkında daha detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.

Boşanma davaları günümüzde çok sık karşılaştığımız durumlardan biridir. Boşanma davalarında 2 tür boşanma davası vardır. Birincisi anlaşmalı diğeri ise çekişmeli boşanma davası olarak adlandırılır.
Boşanma davaları hakkında alanında uzman avukatlardan yardım alabilirsiniz.

Boşanma Davasını Nasıl Açabilirim

Ayrılmak için öncelikle boşanma dilekçesini düzenlemelisiniz. Çiftler arasında anlaşmalı boşanma uygulanacak ise dilekçe ile birlikte anlaşmalı boşanma protokolü de doldurmanız gerekir. Belgeler hazırlandıktan sonra davacı, adliyede yer alan tevzi bürosuna başvurarak boşanma davasını başlatabilirsiniz.

Boşanma Davalarında Mahkeme Masrafları Nelerdir, Ne Kadar Tutar?

Dava açarken kesinlikle harcı yatırmanız gerekir. Başvuru ve peşin harç ile birlikte mahkemenin posta giderlerini de barındıran gider avansını da yatırmalısınız.

Çekişmeli Boşanma İle anlaşmalı Boşanma Arasındaki Fark Nedir?

Çekişmeli boşanma davasında çiftlerden biri boşanmak istiyor diğeri istemiyor veya nafaka, velayet gibi konularda anlaşılamadığında çekişmeli boşanma davası açılması gerekir. Anlaşmalı boşanma davaları çiftlerin tüm konularda net olup ayrılmak istemesi ile açılır ve tek celsede hakim tarafından sonlandırılır.

Anlaşmalı boşanmalar çiftlerin boşanmaya bağlı unsurlarda mutabakata vardığı bir yoldur.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Her dava süreci mahkemenin yoğunluğuna, delillerin toplanılması veya tebligat sürecine bağlı değişkenlik göstermektedir. Anlaşmalı boşanma davaları ortalama 1 hafta ile 1 ay kadar sürmektedir. Çekişmeli boşanma davaları ise 1-1.5 sene arası sürer.

Bursa ‘da Avukat olarak, sunduğumuz hizmetler ile sizleri en kısa sürede mahkeme sonucuna taşıyoruz. Bursa avukatlık bürosu olarak sizlere boşanma davalarında hizmet veriyoruz.

TIKLA ARA
WhatsApp