Boşanma ve mal paylaşımı davalarında hakim neler sorar ‘a gelmeden önce şu konu üzerinden durmanız ve yeterli bilgi edinmeniz gerekmektedir. Boşanma davaları iki türde ele alınmaktadır. Bu türlerden birincisi anlaşmalı ikinicisi ise çekişmeli boşanma davalarıdır. Bu davalarda hakim farklı sorular soracaktır.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim Neler Sorar?

Boşanmanın hangi sebeple olduğunu tespit etmeye çalışan hakim anlaşmalı boşanma davalarında kişilerin zaten bir görüş birliğine sahip olmasıyla “Aranızda tüm konularda anlaştınız mı?” diye sorar. Burada heyecanınıza yenik düşmeme adına önceden pratik yapabilir veya hakime sorusunun karşılığında cevabınızı paylaşabilirsiniz. Ayrıca nafaka, maddi, manevi destekler ve çocuğun velayeti gibi sorular yine hakimin soracağı sorular arasındadır.

Bu nedenle her konuda anlaşmanın sağlanması ve bu yönde karar alınması önemlidir. Bu konular boşanmanın gerçekleşmesine hız açısından fayda sağlayacaktır. Heyecana kapılmadan sadece sorulan sorulara net ve doğru bilgiler ışığında yanıt vermeniz gerekmektedir.

Boşanma ve Mal Paylaşımı Davalarında Hakim Neler Sorar

Tecrübelerim ışığında özellikle şunu da belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Eğer anlaşmalı boşanmada hakim, taraflardan biri baskı altında veya zorla bu kararın aldırıldığını gözlemlerse davayı reddedebilir. Bu nedenle mutlak anlaşmanın sağlanması oldukça önem arz etmektedir. Bir fikir birliği içinde zorlama, hak kaybı yaşatmadan atılacak her adımda hukuki açıdan davranış sergilenmelidir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Hakim Neler Sorar?

Çekişmeli boşanma davasında hakim çiftlerin gerçekten birbirleri ile anlaşıp anlaşamadığını ölçmek için sorular sorar. Gündelik hayatta en çok ne için kavga ettiklerini, hangi konularda birbirlerine sinirlendiklerini sorar. Bunların ne kadar önemli veya öneme sahip olmadığı ile ilgili görüşlerini bildirir. Tecrübelerini paylaşıp, eğer yeni evliler ise çiftlerin anlaşma sağlayacak şekilde hayatlarına devam etmeleri için davayı reddedebilmektedir.

Bu durumda ayrılmaya kararlı olan çift karara itiraz edebilmektedir. Evlilik birliğinin neden devam edemeyeceği konusunda görüşlerini sunan davalı ve davacı taraf, hakimi anlaşamadıkları yönünde ikna etmeye ve gerekirse kanıt sunmaya çalışırlar. Hakim böyle bir durumda şahitlerin görüşlerine başvurur. Bu görüşler hakimin karar vermesinde önemli bir rol oynar.

Aslında hakim burda özgür iradeyi tespit etmek için şahitlere sorular sorar. Bu sorular genelde çiftleri ne kadar süredir tanıyorsunuz, tartışmalarına şahit oldunuz mu, kavga ettiklerini gördünüz mü, evlada karşı bir şiddet söz konusu mudur, gibi sorular sorabilmektedir. Şahitlerin şeref ve namus sözü verdiği bir yer olan mahkemelerde doğru ifadeler kullanılması önemlidir. İfadeleri yanlış, yanıltıcı ve gerçekten uzak olan şahitler için mahkemeye dava açılabilmektedir. Bu yüzden doğru bilgilerin verilmesi sonrası için oldukça önemlidir.

Boşanmada Mal Paylaşımı ve Nafaka

Eşlerin evlilik boyunca edindiği malların paylaşımı boşanma davasından ayrı olarak görümektedir. Mal paylaşımı boşanma davasından farklı olarak boşanma davasından sonra görülmektedir. Yanlız, nafaka mal paylaşımı gibi sonradan değil boşanma davası içinde görülmektedir.

Boşanmada Mal Paylaşımı ve Nafaka

Mal paylaşımı davalarına ilişkin dava süreci, mahkemenin iş yoğunluğuna bağlı olarak ayrıca sunulan delillerin toplanması ve adli tatil gibi nedenlerden dolayı mahkemeye tam bir bitiş tarihi atanması mümkün değildir. Genelde mal paylaşımı davaları 1 ila 2 yıl gibi süreler içinde sonuca bağlanmaktadır. Delillerin hızlıca toplanması mahkeme sürenin daha da kısa zaman diliminde sonuca bağlanmasını sağlayacaktır.

Mal Paylaşımı Davalarında Hakim Neler Sorar?

Eşlerin evlilik birliği içinde edindikleri malların boşanma süresinde dava konusu olması oldukça normaldir. Bunun neticesinde boşanma davası sonuçlandıktan sonra mal paylaşım davasının önü açılacaktır. Çünkü bu konu boşanmanın haricinde ele alınan ve evlilik birliği ile alakalı olmayan bir konudur. Malların paylaşımı konusunda hakim eşlere sorular sormak yerine somut göstergeler ile raporlara ve bilgilere yoğunlaşır. Bunun neticesinde kimin neleri kazandığı ve nelerden ne kadar kazanç ettiği, bu kazancın tasarrufu konusunda bilgiler verecektir.

Ayrıca bu sürece gelene kadar raporlar, belgeler, kanıtlar uzun süre alabilmektedir. Çok fazla mal varlığı varsa ve anlaşma yolu sağlamada sorunlar yaşanıyorsa dava süreci tahmini olarak 2 yıl ve üzeri sürebilmektedir.

Boşanma ve mal paylaşımı davalarında çokça davaya katılan Avukat Büşra Mizen sizlere yardımcı olmaktadır. Bizimle irtibata geçerek sorularınızı sorabilir ve bize danışabilirsiniz.

Bir yorum “Boşanma ve Mal Paylaşımı Davalarında Hakim Neler Sorar?”

  1. Kocam 3 yildirli beni başka bir kadınla aldatmış ve ben resimlerini gördüm elimde var resimleri boşanmak istiyorum yalnız benim 2 kızım var onların velayetini alabilir miyim birde babam miras payı olarak bir miktar para verdi ve ben o para ile araba aldım kocamin adına baba min vermiş olduğu miras parasını ve mehrimi alabilir miyim elimdeki resimleri ile

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TIKLA ARA
WhatsApp