Çekişmeli boşanma davası nedir, çekişmeli boşanma davası nasıl açılır, çekişmeli boşanma davalarından başka açılabilecek farklı bir dava var mıdır?

Mevcut hukuk düzeninde iki (2) farklı boşanma türü vardır. Bunlardan biri anlaşmalı boşanma davası diğeri çekişmeli boşanma davasıdır. Anlaşmalı boşanma davası iki tarafın da karşılıklı olarak bir sözleşme altında tüm taleplerde karşılıklı olarak anlaşmaya vardığı ortak bir sözleşmedir. Bu davalarda boşanma kolaylıkla gerçekleşebilmektedir. Taraflar mahkemenin belirli süreçlerinden muaf oldukları için boşanma çok daha hızlı gerçekleşir.

Bu durum haricinde bir diğer boşanma türü olan çekişmeli boşanma davalarında taraflar herhangi bir anlaşmaya varamadığı için tüm süreç mahkeme kontrolü ve denetlemesi ile ilerlemektedir. Davanın sonuçlanması uzun süreler alabilmektedir. Bu yüzden boşanmalar bu dava türünde tek celsede gerçekleşmemektedir.

Çekişmeli boşanma davası

Her bir dava duruşması sonucunda tarafların evlilik birliğinin sona erdiğine dair delillerin değerlendirip karara bağlanır. Bir an önce evlilik akdinin bitirilmesini isteyen çiftler genellikle anlaşmalı boşanma davası açarlar. Şahıslar kendi aralarında anlaşmaya vardıktan sonra açılan dava hızlı bir şekilde sonuçlanır.

Fakat yukarıda bahsettiğimiz gibi anlaşmaya yaklaşmayan taraflardan herhangi biri çekişmeli boşanma davasını başlatılmış olur.

Neden Çekişmeli Boşanma Davası Açılır?

Boşanmak isteyen çiftler genellikle yasal haklar konusunda ortak bir noktaya varamadıkları zaman davalarını çekişmeli olarak açar. Örnek vermek gerekirse bir kişi eşi ile nafaka ödemesi konusunda anlaşmazlığa düştüyse ya da nafaka ödemeyi kabul ettiği halde nafaka tutarında anlaşmazlığa düştüyse çekişmeli boşanma davası açılabilmektedir. Bu konuda bizler müvekkillerimizi tüm bu süreçlerde bilgilendirerek ilerliyoruz.

Boşanma Davalarının Süreci Nasıl İşler?

Çekişmeli boşanma davasında öncelikle dilekçeler aşaması gerçekleşir.

Dilekçelerin tamamlanması halinde ön inceleme duruşması ve sonrasında ön inceleme aşamasında tahkikat aşamasına geçiş yapılır. Bu aşamada deliler toplanıp mahkeme tanıkları dinleyip gerçekleşen tahkikatın sonlanması için duruşma gerçekleştirilerek mahkeme kararını açıklar.

Aile Bireylerinden Tanık Olur Mu?

Toplumda genel olarak bu konu ile ilgili yanlış bilgiler ortaya atılmaktadır. Bir evliliğe nasıl ki güzel bir anında şahitlik ediliyorsa evlilik süresi boyunca da şahitlik edilebilmektedir. Mahkemede hakim aile bireylerine veya yakın tanıdıklara gerektiğinde sorular sorabilmektedir.

Boşanma Davalarında Aldatma Kanıtları İle Dava Açılır Mı?

Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ve sosyal medyanın yaygınlaşması ile birçok boşanma davası başvurusu yapılabiliyor. Eskiden teknoloji bu kadar ilerlememişken kanıt bulmak zor oluyordu. Fakat müvekkillerimiz herhangi bir yazışma, görüntülü kayıt ve sosyal medya paylaşımı gibi elle tutulur deliler ile aldatıldığını kanıtlayıcı sunum yapabiliyor. Bu da son zamanlarda boşanmalara kanıt olarak gösterilen sebepler arasında karşımıza çıkmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Mal Paylaşımı

Çekişmeli boşanma davalarında mal paylaşımı ancak boşanma davası gerçekleştikten sonra görülmektedir. Boşanma davası devam ederken mal paylaşım davaları sonuçlanmaz. Ayrıca mal paylaşım davaları her zaman ayrı dosya üzerinden mahkemede görülür.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Hangi Mallar Paylaşılmaz?

Yasal olarak evlilik sürecinden önce olan mallar paylaşıma dahil olmamaktadır. Fakat evlendikten sonra edinilen mallar paylaşıma dahil olunur.

Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen paylaşım koşulları;

  • Kişinin kişisel kullanımına yarayan eşyalar
  • Kişilerin evlilik öncesi edindiği eşya ve mallar
  • Emek yoluyla kazanılmamış eşya ve mallar
  • Manevi tazminat alacakları
  • Kişisel mal yerine geçen değerler

Çiftler Boşandıktan Sonra Mal Paylaşımı Davası Açabilir Mi?

Mal paylaşım davası boşanma tamamlandıktan sonraki süreçte açılabilmektedir. Boşanma davası ile birlikte yürütülmeyen mal paylaşım davaları boşanma kararının sonuca bağlanması ile netleşir. Genelde boşanma evresinde kişilerde mal kaçırma olayları çok fazla olduğundan gelecekteki alacağının tehlikeye düşmemesi için bu süreçteki dava devam ediyorken mal rejimi davası açmak faydalı olacaktır.

Boşanma Davasında Hakim Hangi Soruları Sorar?

  • Özgür iradesi ile boşanıp boşanmak istemediğini sorar.
  • Nafaka, maddi ve manevi destekler, çocuğun velayeti gibi soruları hakimden duyabilir.
  • Eğer anlaşmalı boşanmada taraflardan biri baskı altında veya zorla bu kararın aldırıldığını gözlemlerse hakim davayı reddedebilmektedir.
Çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davalarında  hakim neler sorar? Sorunun cevabı yazımızdadır.

Hakim ayrıca şahitlere ve yakınlara; evlilik birliliğinin ne zaman kurulduğu, eşlerin birbirleriye olan ilişkileri veya yakınlıkları gibi sorular sorulur.

Boşanma davası sürecinde tanıkların ifadeleri oldukça önemlidir. Burada hakim, tarafların özgür iradelerini anlamaya yönelik sorular sorar. Temel amaç evililiği bitiren sebebi tespit etmektir.

Tüm bu süreçler yorucu ve kanuna uygun olarak ilerlemek zorundadır. Bir boşanma davasında öncelikle uzman bir avukattan destek almanız sizin için ve süreç için oldukça faydalı olabilmektedir. Bu konuda yüksek tecrübeye sahip olan Bursa Avukat Büşra Mizen, sizlere anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davalarında avukatlık hizmeti sunmaktadır.

Bursa ‘da Boşanma Avukatı olarak, sunduğumuz hizmetler ile sizleri en kısa sürede mahkeme sonucuna taşıyoruz. Bursa avukatlık bürosu olarak sizlere boşanma davalarında hizmet veriyoruz.

TIKLA ARA
WhatsApp