Nafaka günümüzde sıkça başvurulan ve en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Size bu yazımızda nafaka ile ilgili tüm bilgileri aktarmaya çalışıcaz.

Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen koşulların oluşması durumunda nafaka yükümlüsü olarak belirlenen kişi yada kişilerce ödenmesi gereken parasal desteğe “nafaka” denir. Asgari ihtiyaçların karşılanması için ödenir ve miktarını hakim belirler.

Nafaka Başvurusu Nasıl Yapılır?

Boşanma davası esnasında uzman bir avukatın yardımı ile mahkeme çiftlerden biri yararına nafaka kararı verebilir. Bu karar sonucu eşlerden birinin diğerine yoksulluk nafakası veya iştirak nafakası ödenmesine hükmedebilir.

Nafaka alacağının tahsil edilebilmesi için aşağıdaki şartları karşılamalıdır:

  • Nafakaya ilişkin yerel mahkemeden bir karar alınması gerekmektedir.
  • İcra takibinin kesinleştirilmesi gerekmektedir.
  • Şikâyet 3 aylık zamanaşımı süresi içerisine yapılmalıdır.
  • İcra emrinin tebliği tarihinden şikayet tarihine kadar en az bir aylık sürenin işlemesi gerekmektedir.

Nafaka Türleri

Hukukumuzda nafaka türleri olarak; tedbir, İştirak, yoksulluk ve yardım nafakası olarak düzenlenmiştir.

İştirak nafakası nedir?

Velayeti kendisine verilmeyen eş tarafından ergin olmayan çocukların lehine bir talep olmaksızın verilen nafakadır. İştirak nafakasında eşlerin aralarındaki kusurlar hiç bir önem arz etmemektedir. Bu nafakadaki amaç ergin olmayan bireyin yetiştirilmesi, sağlık ihtiyacı, barınma, eğitim vb. ihtiyaçlarına katkı sağlamaktır.

İştirak Nafakası Ne Kadar Sürer?

İştirak nafakası kural olarak bireyin 18 yaşını basması, evlenmesi, vefatı veya mahkeme kararınca son bulur. Ancak birey ergin yaşa gelmesine rağmen eğitim hayatına devam ediyorsa, eğitim süreci boyunca iştirak nafakası ödemeye devam eder.

İştirak Nafakası Miktarının Bir Sınırı Var Mıdır?

İştirak nafakasının belirlenmesinde herhangi bir matematiksel işlem veya hesaplama bulunmamaktadır.

Nafaka nedir; Türk Medeni Kanunu'nda belirtilen koşulların oluşması durumunda nafaka yükümlüsü olarak belirlenen kişi yada kişilerce ödenmesi gereken parasal desteğe "nafaka" denir. Asgari ihtiyaçların karşılanması için nafaka miktarı hakim tarafından belirlenir.
Nafaka işlemleri hakkında daha detaylı bilgi için bize ulaşın

Yoksulluk Nafakası Nedir?

Hukukumuza göre yoksulluk nafakası eşler arasındaki boşanmanın mali sonuçlarından meydana gelir. Çiftler arasındaki boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf boşanma nedenlerinde ağır kusurlu olmamak şartı ile geçimine devam edebilmesi için diğer eş tarafından mali gücü oranında verilmesine dava süresince hakim karar verir. Yoksulluk nafakası günümüzdeki düzenlemeye göre süresiz olarak verilmektedir.

Yoksulluk Nafakası Hangi Durumlarda Sonlandırılır?

Nafaka alacak kişinin farklı biri ile evlenmesi, taraflardan birinin vefatı, yoksulluğun ortadan kalkması, kişinin resmi olmadan evliymiş gibi başka birisi ile birlikte yaşama veya haysiyetsiz hayat sürme gibi konularda mahkeme kararı ile kaldırılabilir.

Tedbir Nafakası Nedir?

Türk Medeni Kanunu’nun 169. Maddesi’nde yer alan boşanma veya ayrılık davalarında hakim, davanın devam sürecinde gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, çocukların bakımınana ilişkin geçici önlemleri tedbir nafakasına hükmedilebilir.

Tedbir Nafakasının Süresi Ne Kadardır?

Boşanma davaları devam ederken verilen tedbir nafakası genel olarak dava sonuna kadar devam eder. Boşanma sonunda diğer türlerden birine devam edilip edilmeyeceğine karar verilir.

Bursa ‘da Avukat olarak, sunduğumuz hizmetler ile sizleri en kısa sürede mahkeme sonucuna taşıyoruz. Bursa avukatlık bürosu olarak sizlere nafaka davalarında hizmet veriyoruz.

Nafaka türlerinden sonra sizler için daha önceden hazırladığımız “Boşanma Davası Açmak İstiyorum” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi veya yardım için iletişim sayfamızdaki bilgilerden bize ulaşabilirsiniz.

TIKLA ARA
WhatsApp