Velayetin annede kalması için açılan davada hakim çiftlerin arasındaki soruna odaklanmaktadır. Eğer ayrılmak isteyen çiftler şiddetli geçimsizlik ve şiddet barındıran bir evliliğe sahipse şiddeti uygulayan taraftan çocuğu korumak için gerekli kararları alır. Çiftler arasında zamanla oluşan geçimsizlikler ayrılma davalarının açılması neden olur. Bu ayrılmalarda velayetin kimde kalacağına gerekli incelemeler yapıkdıktan sonra yukarıda da belirttiğimiz gibi hakim karar verecektir.

Velayetin annede kalması için;

  • Anne velayet hakkını kötüye kullanmamalı,
  • Çocuk ile babanın görüşmesine engel olmamalı,
  • Çocuğun bakım ve güvenliğinden sorumlu olmalı,
  • Hem psikolojik hem de fiziksel olarak şiddet göstermemelidir.

Yukarı belirtilen kriterlere uyan anneler velayetin kendilerinde kalmasını sağlarlar. Aksi halde baba bu durumları yetkili mercilerle kanıtladığı takdirde (darp raporu, pedagog eşliğinde çocuğun ifadeleri vs.) mahkeme çocuğun üstün yararını gözeterek velayet hakkını babaya verecektir.

Velayetin Annede Kalması İçin ne yapmak gerekir

Velayet Davası Nasıl Açılır? Ne Kadar Sürer?

Velayet davalarında önce dilekçe doldurulur. Dilekçe sonrası dava sürecinde sunulan iddialar kesinlikle delillerle ispatlanmalıdır. Ayrıca hukuk Muhakemelerine uygun ve alanında uzman bir avukat ile doldurulmalıdır. Dava dilekçesi düzenlendikten sonra Aile Mahkemesi’ne dava için başvurulur. Dava süresi ise bulunduğu ile ve mahkemenin yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. Ancak bir zaman vermek gerekirse 4 – 5 ay sürebilir.

Velayeti Annede Olan Çocuğun Babasının Hakları Nelerdir?

Mahkeme kararınca velayetin annede kalmasına karar verilmiş ise baba ile çocuk arasında kişisel ilişki günü tesis edilir. Ayrıca hakim tarafından belirlenen belirli gün ve saatlerde çocuğun görülmesi kararı verilir. Çocuk veya çocuklar resmi veya dini bayramlarda uzun süreli babada kalabilir.

Boşanmada Erkek Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Boşanmalarda erkek çocuğu eğer bakıma ve ilgiye muhtaç durumdaysa velayetin annede kalması yönünde karar verilir. Eğer anne velayet için yüksek kusurlu ise velayet babaya verilir. Velayet davası annedeyken eğer anne çocuğa şiddet uyguluyorsa ve baba bu durumu fark edip doktor raporu ile desteklerse yeniden velayeti almak için mahkemeye başvuru yapabilmektedir. Çocuğun ergenlik ve gençlik yaşlarında eğer anne bakıma muhtaç halde ise oğlu ile kalması gözetilir.

Bursa ‘da Avukat olarak, sunduğumuz hizmetler ile sizleri en kısa sürede mahkeme sonucuna taşıyoruz. Bursa avukatlık bürosu olarak sizlere velayet davalarında hizmet veriyoruz.

Bursa ‘da bir avukata ihtiyacınız varsa Avukat Büşra Mizen sonuna kadar kanunen tüm haklarınızı savunur. Bize iletişim sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz.

3 yorum “Velayetin Annede Kalması İçin Ne Yapmak Gerekir?”

  1. Anne baba dan şdet görüyorsa başanma davasında çocuklar anne yemi yoksa baba yamı düşer

  2. Merhabalar bosanmakta olduğum davam var geçici velayeti bende babayla ilişki durumunda bir sıkıntı yok bir sıkıntı var babaneyle kalmak istemiyor baba işe gittigi için uzun kalmak istemiyor zorlama varmı bu konuda baba anlayışlı deyil bir yol gösterir misiniz şimdiden teşekkürler

  3. Merhabalar kızım ve oğlumun velayeti 2yil annedeydi dava açtım mahkeme çocukları bana verdi yanlız birsure sonra çocuklar annemle yaşamak istiyoruz dediler ve şuan anneleriyle yaşıyorlar ben velayeti anneye geri verebilirmiyim dava açmak sartmi bu durum benim için suç teşkil edermi çocuklar 15/16,yaş kız ve erkek.. Edremit’te yaşıyorlar ben İst,yım hangimiz mahkemeye adım atmalıyız..nafaka veriyordum çocuklar için nafaka tekrar islermi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TIKLA ARA
WhatsApp